aranzmani-rekreativna-biciklisticka

Biciklističke i MTB ture

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Planinskom biciklističkom stazom”

Ova biciklistička ruta vas vodi pored dvije nekropole stećaka, pored 4 blidinjske crkve, prolazi se pored groba Dive Grabovčeve, a zatim okruži i cijela Vran Planina. Ide se uz rubove prelijepog i modrog Blidinjskog jezera te kroz razne krajolike koje ima samo Park Prirode Blidinje.

Tura polazi od Upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku spuštate se u Masnu Luku i možete razgledati crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badanja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (a moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva. Od ovih stećaka do onih koji nose ime Dugo Polje se prolazi kroz polje Risovca išarano obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima koji cijeloj turi daju jedan poseban ugožaj gdje se osjećate da ste na nekoj nižoj visoravni, a ne na području visokih planina. Obilaskom Nekropole stećaka Dugo Polje koja je i pod UNESCO-vom zaštitom i koja broji čak 150 stećaka, tura nastavlja dalje kroz Kedžaru do groba Dive Grabovčeve. Nakon kratkih crtica iz povijesti čiji su događaji zauvijek urezani u Park Prirode Blidinje, nastavlja se kružno oko cijele Vran Planine.

Kroz mjesta Trebiševo i Prokos, pa dalje kroz Omrčenicu dolazi se do samog ruba parka prirode. Cijelo vrijeme se prolazi velikim šumskim prostranstvima koja pružaju pravu oazu mira u zaleđu Vran Planine te se cijelim putem ide po makadamskoj stazi. Silaskom niz Omrčenicu dolazi se u Duvanjski kraj i na sam početak mjesta po imenu Lipa. Tu se sa makadamskog puta uključuje na asfaltnu cestu koja iz Tomislavgrada vodi na Blidinje. Njom se laganom uzbrdicom ide do izlaska iz udoline koja razdvaja Vran Planinu od Lib Planine. Na platou sa kojeg se vidi Čvrsnica,  Vran planina te prostor parka između njih, je potrebno skrenuti desno i proći poljanama kroz mjesto koje se zove Svinjača. To je mjesto prepuno malo viših brda potpuno obraslih visokom travom sa čijih se vrhova pružaju odlični vidici na cjelokupan park.  Na kraju tog mjesta se ponovno izlazi na asfaltnu cestu, sada onu koja spaja Blidinje sa Posušjem. Tura po njoj nastavlja nizvodno prema jezeru. Uz put se prolazi pored Crkve Gospe Snježne, a zatim i uz rubove Blidinjskog Jezera.  Nakon razgledanja jezera i visokih litica Čvrsnice iznad njega, ova tura nastavlja asfaltnom cestom do povratka na polaznu točku u Masnoj Luci.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Nekropola Dugo Polje -> Grob Dive Grabovčeve -> Trebiševo -> Prokos -> Lipa -> Svinjača -> Barzonja (Crkva Gospe Snježne) -> Pl. dom  Blidinje (pored jezera) -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 66km

 


 

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Vučjom biciklističkom stazom”

Ova biciklistička ruta vas vodi  kružno po cijelom središnjem prostoru Parka Prirode Blidinje. Prolazi pored dvije nekropole stećaka, pored četiri blidinjske crkve i groba Dive Grabovčeve. Uz put se posjećuje i Ski Staza na Risovcu te se okruži cijelo Blidinjsko Jezero.

Tura polazi od upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku se spuštate u Masnu Luku i možete razgledati Crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badnja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva.

Nakon stare crkve na Risovcu, tura nastavlja dalje kroz Sovićka Vrata odakle se pruža odličan pogled na cijeli prostor Blidinja kojim ste prethodno prošli. Nakon tog mjesta, prelazi se na makadam putem kojeg se cijelo vrijeme dobro vidi visoka Čvrsnica. Makadam vodi do groba Dive Grabovčeve, a nakon obilaska mjesta koje je izuzetno bitno za povijest parka i ima veliku važnost u kulturnoj baštini cijelog područja, po makadamu se spuštate do još jednog lokaliteta koji je također od velikog značaja. Silazeći blagom nizbrdicom, dolazi se do nekropole stećaka Dugo Polje. Nekropola je pod UNESCO-vom zaštitom, a u njoj se nalazi čak 150 stećaka.

Tura nakon razgledanja stećaka nastavlja dugim asfaltnim pravcem prema Blidinjskom Jezeru. Uz put se prolazi pored Restorana Hajdučke Vrleti te Kapele Sv. Ante da bi se na kraju pravca došlo do samog jezera. Tura zatim nastavlja u krug oko jezera. Prolazi pored Crkve Gospe Snježne na Barzonji i zalazi pod samu Čvrsnicu u njena šumska prostranstva. Prolaskom sa donje strane jezera, također se ide i pored Barrellanda čija se unikatna arhitektura savršeno uklapa u cijelo područje. Prije samog kraja ture, potrebno je proći požarnim makadamskim putem kroz Boričevac. Prolaskom tim područjem, kroz visoku borovu šumu, naposljetku se izlazi na asfaltnu cestu koja vodi u Masnu Luku, a nakon samo par minuta vožnje po njoj dolazi se do kraja ove biciklističke rute.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Sovićka Vrata -> Grob Dive Grabovčeve -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Pl. dom Blidinje -> Barzonja (Crkva Gospe Snježne) -> Barrelland -> Boričevac -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 44km

 


 

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Hajdučkom biciklističkom rutom”

Ova biciklistička ruta vas vodi prelijepim krajolicima, počevši od Masne Luke, pa preko Badnja i Ski Staze do nekropole stećaka na Risovcu. Zatim ide do Nekropole Dugo Polje koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Cijelo vrijeme prolazi središtem Parka Prirode Blidinje i ovom stazom će te cijelo vrijeme imati odlične poglede na Vran i Čvrsnicu, a dobrim dijelom i na Blidinjsko jezero te Risovac.

Tura polazi od upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku se spuštate se u Masnu Luku i možete razgledati Crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badnja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (a moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva. Od ovih stećaka do onih koji nose ime Dugo Polje se prolazi kroz polje Risovca išarano obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima koji cijeloj turi daju jedan poseban ugođaj gdje se osjećate da ste na nekoj nižoj visoravni, a ne na području visokih planina. Obilaskom Nekropole stećaka Dugo Polje koja je i pod UNESCO-vom zaštitom i koja broji čak 150 stećaka, tura nastavlja dalje putem asfalta kroz središnji dio Blidinja.

Dugim asfaltiranim pravcem prema Blidinjskom jezeru pogledi u bilo kojem smjeru će u vama ostaviti dojam da je Park Prirode Blidinje zaista posebno mjesto neviđene ljepote. Dolaskom do samog jezera slijedi uživanje i odmor uz mile zvuke njegove uzburkane vode koju njiše nježan planinski povjetarac. Nakon jezera potrebno je prijeći uz rub Dugog Polja prema šumama Boričevca te po makadamu i kroz visoku borovinu ponovno izići na asfaltnu cestu za Masnu Luku. Nakon par minuta asfalta se dolazi do početne točke gdje ova tura i završava.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Planinarski dom Blidinje -> Boričevac -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 32km

 


 

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Vilinskom biciklističkom rutom”

Ova biciklistička ruta vas vodi najljepšim i najpopularnijim predjelima Parka Prirode Blidinje. Ovo je pravi mali turistički obilazak parka na jedan ležeran način, na dva kotača i po uzoru na green-destination, bez imalo onečišćavanja okoliša.

Tura polazi iz samog srca cijelog parka, to je Masna Luka. Sa neponovljivim prizorima na veličanstvenu Čvrsnicu te vožnju uz rubove šume koju čini endemski bor munika cijelo vrijeme vozite se po asfaltiranoj cesti koja ne zahtjeva velik fizički napor. Uz tu polaznu točku i atrakciju kakva Masna Luka je, još se ide i do Nekropole stećaka Dugo Polje. Izlaskom na glavnu cestu koja spaja Posušje i Tomislavgrad sa Jablanicom, potrebno je poći desno prema nekropoli. Dovoljno je reći i da je UNESCO prepoznao tu ljepotu stoljetnih stećaka te je stavio pod svoju baštinu. Uz crtice iz povijesti pored nekropole, ide se istom cestom natrag prema Blidinjskom jezeru. Ravnica kojom se između te dvije točke vozi je dugačka čak 6,5km i prilikom nje vozite pored Hajdučkih Vrleti, Donje pećine Mijata Tomića, Kapele Sv. Ante te naposljetku dolazite do Blidinjskog Jezera. Dugačka asfaltna cesta po kojoj praktički ne trebate skretati ni metra dopušta laganu vožnju uz razgledanje. Cijelo vrijeme vas Čvrsnica i Vran prate u stopu. Pogledi na njihove visoke vrhove će vas obarati sa nogu, a sva ta ljepota će vas zvati da se okušate i u planinarenju te dođete gore, na te visine, i budete dio sve te ljepote.

Dolaskom do jezera, nailazite i na Planinarski dom Blidinje čija je lokacija zaista odlična. Pored jezera je najbolje odmoriti tijelo, dušu, a i oči. Sjediti i slušati uzburkanu planinsku vodu bi bilo sasvim dovoljno u današnjem svijetu, ali uz to ćete osjetiti i lagani planinski zrak kako vas miluje po licu. Tamo iza jezera vaš pogled će zaokupirati Jelinak. To je onaj zeleni vrh Čvrsnice koji se nadvio nad jezerom da cijeli krajolik učini još ljepšim.

Uz čistu uživanciju pored jezera, natrag do u Masnu Luku vas vodi ista asfaltna cesta te još prilika za uživanje u raznolikim ljepotama Parka Prirode Blidinje. Naposljetku je uvijek preporuka spustiti se do same Crkve Sv. Ilije u Masnoj Luci i vidjeti zašto je baš to mjesto centar svega te uz obilazak istog, završiti turu kod Upravne zgrade Parka prirode Blidinje.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Izlazak na glavnu cestu -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Blidinjsko Jezero -> Povratak natrag u Masnu Luku asfaltnom cestom -> Crkva Sv. Ilije – Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 19km

 


 

 

Preporuke za posjetitelje

  • sve četiri biciklističke ture se nalaze na predjelima visokogorskog područja, a dobrim dijelom idu cestama kojima je makadam znatno loš.
  • potrebno je sa sobom ponijeti dovoljnu količinu hrane i vode koja će biti dostatna za prelazak cijele odabrane rute.