aranzmani-planinske-ture

Lakše pješačke ture

Visit Blidinje ima nešto što će vas oduševiti! Lakše pješačke ture.

 

Idilična šetnja Masnom Lukom

Za Masnu Luku možemo reći da je srce Parka prirode Blidinje. U svom zaleđu je okružena visokim vrhovima Čvrsnice, a baš zbog tih visokih vrhova je i bogata vodom te prirodnim izvorima. Nasuprot tome, ispred Masne Luke se prostire područje Boričevca i Badanja koji su isprepleteni mnogobrojnim makadamskim i planinarskim putevima.

Šetnja ovim područjem nudi posjete raznovrsnim krajolicima. Polaskom od Crkve Sv. Ilije i njenog razgledanja, na početku slijedi lagano spuštanje na najniže točke Masne Luke koje uglavnom čini močvarno područje jako bogato vodom. Odmah na početku, dolazite na izvor Jasle gdje se možete opskrbiti planinskom vodom za daljnji nastavak ture. Silaskom do močvarnog dijela dolazi se i do jedne planinarske staze koja vodi na više predjele Čvrsnice. Uz nju, za vrijeme otapanja snijega te nakon velikih kiša teče i jedan oveći potok koji vrluda kroz livade i šume endemičnog bora munike žuboreći tiho, neke mile zvuke uvijek drage uhu. Baš to mjesto će vas uvjeriti da je Masna Luka ljepša od svih filmskih prizora koje ste vidjeli. Naposljetku se dolazi i do jednog jezera čija količina vode varira ovisno o godišnjem dobu. Iznad jezera postoji i prelijep vidikovac na cijelu Masnu Luku, a do njega je potrebno dodatnih pola sata laganog uspona.

Povratkom natrag do polazne točke se ide kroz Badnje što znači da je pogled na Masnu Luku i dalje cjelovit. Samo se Čvrsnica još bolje vidi što u čovjeku budi želju da se okuša i u nekim od težih planinarskih staza koje vode na tu planinu. Hodajući pored vikendica kroz Badnje pogled sigurno nećete skidati sa Čvrsnice i njenih visokih litica, a za odabir najboljeg mjesta za fotografiranje ne trebate brinuti jer je doslovno svaki metar na ovom području kao stvoren za savršenu fotografiju.

Pri povratku natrag je najbolje sjesti i odmoriti u kampu ispred Planinarskog doma Masna Luka čiji debeli hlad pruža odlične uvjete za objed.

• Polazna točka: Masna Luka 1200mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.631385,17.546259
• Vrijeme pješačenja: 2,5h
• Dužina staze: 6,5km
• Visinska razlika: cca 200m

 


 

Krug oko Blidinjskog Jezera

Tura oko Blidinjskog jezera nudi mnogo više od samog razgledanja istog. Hodajući uz njegove rubove imate prilike uživati u nevjerojatnim prizorima na Vran i Čvrsnicu.

Polazi se od Planinarskog doma Blidinje, a uz put su vam i Crkva Gospe Snježne te Barrelland Blidinje (popularna bačva). Jezero se nalazi na 1185mnv i slovi za najveće planinsko jezero u cijeloj BiH. Hodajući uz njega na licu osjećate svježi planinski zrak, a oči vam cijelo vrijeme zastaju na zelenim prostranstvima ispod Jelinka te dalje po cijeloj Vran Planini.

Obići najveće planinsko jezero u cijeloj državi je jedinstven pothvat koji se može doživjeti samo u Parku Prirode Blidinje. Doživljaj je tim veći zbog toga što ćete ga okružiti u potpunosti i pogledom isprati svaki njegov kutak.

• Polazna točka: uz jezero 1200 mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.615579,17.500498
• Vrijeme pješačenja: 3h
• Dužina staze: 10km
• Visinska razlika: cca 30m

 


 

Brežuljci sa 100 vidikovaca (Barzonja)

Na mjestu gdje Čvrsnica izranja iz Parka Prirode Blidinje i gdje se odmah strmo proteže nebu pod oblake su se smjestila područja Barzonja, Glavica i Grad. Mjesta prepuna manjih vrhova koja nalikuju na pravi Hobbiton. Pravi filmski prikazi iz Gospodara Prstenova su vam tu uživo za prošetati i doživjeti.

Travnati vrhovi visoki od 1200 pa do 1400 metara ne zahtijevaju neki velik planinarski napor pa su idealni za šetnju i ugodno druženje. Svaki od tih vrhova pruža jedinstven pejzažni pogled na Park Prirode Blidinje. Smješteni su upravo između Vrana i Čvrsnica, a neposredno iznad Blidinjskog Jezera, tako da su uvijek najbolji izbor ako se odlučite za laganu šetnju, a željni ste prekrasnih pogleda.

Na tom području ne postoje planinarske staze, ali je teren podoban za hodanje bez većeg napora.

• Polazna točka: Barzonja 1230mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.592940,17.473971
• Vrijeme pješačenja: 3h
• Dužina staze: 8km
• Visinska razlika: cca 200m

 


 

Doček zalaska sunca u PP Blidinje

Gledati kako sunce zalazi iza Vran Planine, ili tamo niže prema Tomislavgradu je vrijedno svakog prijeđenog koraka. Za idealno mjesto se može odabrati neki od vrhova oko Barzonja ili Glavice. Pronaći si mjesto i utaboriti se te pogledom ispratiti  jedan od najljepših prizora koje nam ovaj svijet poklanja, svaki dan iznova, je neprocjenjivo.

Prije samog dočeka zalaska se također može uživati i u super vidikovcima na područje oko Blidinjskog jezera te na dvije gorostasne planine Vran i Čvrsnicu koje su ponos Parka Prirode Blidinje.

• Polazna točka: Barzonja 1230mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.592940,17.473971
• Vrijeme pješačenja: 2,5h
• Dužina staze: 6km
• Visinska razlika: cca 100m

 


 

Razgledavanje Parka prirode Blidinje sa Borove Glave

Borova Glava je vrh pored Blidinjskog jezera visok 1317 metara nadmorske visine. Smješten je točno na sredini Parka Prirode Blidinje i zato pruža odličan pogled na sve strane. Sa njega vizura Čvrsnice poprima potpuno novu dimenziju. Izgleda tako nestvarno blizu da se mogu vidjeti obrisi litica i njihove sjene te drveće kako se njiše jedno pored drugog.

Uspon na Borovu Glavu traje svega pola sata, a možete se popeti iz dva smjera. Iz toga razloga je ovdje moguće uraditi i kružnu turu pa se prilikom povratka do polazne točke može otići i u neposrednu blizinu Blidinjskog Jezera.

Na samom vrhu se nalazi Veliki Križ, a lokacija je odlična za fotografije na kojima se lijepo vidi Blidinjsko jezero i Čvrsnica iza njega. S druge strane je čak moguće vidjeti i planinare gore na grebenu Vran Planine. U središtu svega se nalazi i Planinarski dom Blidinje kraj kojeg se može i početi i završiti te nakon hodanja odmoriti.

• Polazna točka: uz jezero 1200mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.615591,17.500475
• Vrijeme pješačenja: 2.5h
• Dužina staze: 4,5km
• Visinska razlika: 130m

 


 

Najljepši pogledi na Čvrsnicu sa Galuše

Ako tražite lokaciju s kojeg se masiv i veličanstvenost Čvrsnice najbolje vidi onda je to upravo ovo mjesto.

Galuša je 1418 metara visok vrh Vran Planine. Nalazi se odmah uz Dugo Polje što odmah sugerira kakav je to pogled na Čvrsnicu. Do na Galušu iz polja je potrebno prijeći nekih 230mnv, a svaki od tih 230 metara je vrijedan okreta u natrag i pogleda na Čvrsnicu. Na vrhu ćete htjeti ostati što duže i sigurno vratiti se ponovno. Sam uspon nije pretjerano zahtjevan, a traje nekih 40 minuta uz jako lagan tempo.

S druge strane Galuše se nalazi vrh Vran visok 2027mnv pa je pogled i na njega te strmu stazu koja vodi na vrh, vrijedan divljenja. Preko Galuše vodi i Bijela Staza Via Dinarice po čijim markacijama vodi i ova naša tura.

• Polazna točka: uz cestu 1200mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.621970,17.505349
• Vrijeme pješačenja: 2,5h
• Dužina staze: 4km
• Visinska razlika: cca 200m

 


 

Šetnja kroz dvije nekropole stećaka

Park Prirode Blidinje uz sve svoje prirodne adute, ima što ponuditi i kada se radi o  povijesti, povijesnim događajima te kulturnoj baštini koju su nam preci ostavili na čuvanje.

Nekropola stećaka Dugo Polje nudi baš to. Osim što je nacionalni spomenik BiH, također je i pod UNESCO-vom zaštitom. Posjetiti takvo mjesto i poslušati detalje o povijesnim zbivanjima koje na najbolji način prezentiraju naši licencirani vodiči je od velike vrijednosti.

Ali ako u takav jedan posjet uključite i malo aktivnosti te još jednu nekropolu stećaka, onda je to još veći doživljaj.

U ovoj pješačkoj turi se uz Nekropolu stećaka Dugo Polje može posjetiti još i Nekropola stećaka Risovac. Dovoljan je jedan sat laganog pješačenja da se od jedne destinacije dođe do druge.

Aktivan odmor uz crtice iz povijesti zvuči kao savršeno ispunjen dan u Parku Prirode Blidinje, a još uz sve to stignete uživati u predivnim krajolicima Risovca te pogledima na najviše vranske vrhove baš kao i one koji krase Čvrsnicu. Malo gdje postoji tako savršen sklad prirode i povijesti kao na Blidinju.

• Polazna točka: Nekropola Dugo Polje 1240mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.663079,17.542351
• Vrijeme pješačenja: 3h
• Dužina staze: 10km
• Visinska razlika: cca 50m

 


 

Šetnja kroz povijest do Divina Groba

U Parku Prirode Blidinje se kroz povijest odvijalo mnogo događaja koji su zauvijek zapisani i dokumentirani. Kako bi nakon stoljeća i stoljeća ta priča bila još uvijek živa mi smo se pobrinuli kreirajući ovu stazu koja od Sovićkih Vrata vodi na grob Dive Grabovčeve.

Hodajući nižim predjelima ispod Vran Planine, uz naše licencirane vodiče ćete saznati zašto su hajduci tražili utočište na toj planini te zašto su išli u odmazde zbog turskog pašaluka. Laganim hodom i uz ugodnu priču se dolazi i do Divina groba gdje slijedi i priča o djevojci Divi Grabovčevoj i njenoj snažnoj vjeri i nesretnoj sudbini koja ju je zadesila baš na tom mjestu.

Ova tura također nudi lijepe vidike na područje Parka Prirode Blidinje oko Dugog Polja i Risovca te na kompletan greben Velike Čvrsnice iznad, tako da uz povijesne činjenice, možete uživati i u lijepim prizorima na Park.

• Polazna točka: Sovićka Vrata 1250mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.688961,17.591424
• Vrijeme pješačenja: 3h
• Dužina staze: 11km
• Visinska razlika: cca 250m

 


 

Pogled sa ruba PP Blidinje na Kanjon Drežanke

Kanjon Drežanke znači i krajnju granicu Parka Prirode Blidinje. Nalazi se između planina Čvrsnice i Čabulje, a njegova dubina na mjestima iznosi nevjerojatnih 1500 metara.

Ovdje vas vodimo u laganu šetnju sa Barzonja do mjesta odakle je pogled na Kanjon Drežanke najbolji. Prolazak ispod strmih padina Jelinka te uz lijepe poglede na više predjele Čvrsnice u stopu vas prate, a kada dođete na krajnju točku, krševitost ovog kanjona će vas ostaviti bez daha. On izgleda kao da je prosječen mačem, a njegova dubina te strme padine sa obje strane su zaista rijetko viđeni u ovom dijelu Europe.

Šetnja cijelim putem prati makadamski put. Na početku je blagog uspona, a na kraju se potrebno i malo spustiti da bi se došlo do cilja.

• Polazna točka: Barzonja 1230mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.592940,17.473971
• Vrijeme pješačenja: 4h
• Dužina staze: 15km
• Visinska razlika: 300m

 


 

Šetnja Park šumom Muvarnicom

Park šuma Muvarnica se prostire na području od 500ha. Za nju možemo reći da predstavlja pluća Parka prirode Blidinje. Visoka stabla jele, bora i bukve ovu šumu čine oazom zelenila, mira i tišine, ali i pravom lokacijom za promatranje mnogobrojnih šumskih stanara, kako u biljnom tako i u životinjskom svijetu.

Kroz Muvarnicu se proteže i jedna planinarska staza koja se uzdiže na visoke obronke Čvrsnice i odlazi dalje prema Velikom Vilincu, Velikom Kuku i Hajdučkim Vratima. Prvi dio staze znači 40ak minuta hodanja kroz šumu i ova šetnja je baš taj dio. Ne pretjerano zahtjevna, staza cijelo vrijeme ide ispod krošnji stoljetnih stabala dajući hlada za vrijeme ljetnih vrućina. Kao krajnji cilj ove staze, odabrali smo vidikovac sa kojeg se vidi veličanstveni vrh Čvrsnice, Veliki Vilinac. Vidikovac nudi pogled na velik broj šiljastih vrhova ispod Vilinca, a neki od njih su Lomivrat, Stog, Dvostruki Kuk, Trostruki Kuk, Mali Vilinac.

Iako staza cijelim putem dobiva na visini, ovaj dio kroz šumu se smatra lakšom planinarskom stazom tako da je idealna za sve koji kondicijski ne mogu podnijeti visokogorsko planinarenje, a željni su bar malo okusiti čari toga hobija.

• Polazna točka: Vitlenica 1470mnv
• Koordinate za polaznu točku: 43.673061,17.622733
• Vrijeme pješačenja: 2.5h
• Dužina staze: 5km
• Visinska razlika: cca 150m

 


 

NAPOMENA:

  • Naknada za specijaliziranog planinarskog vodiča je 200,00 KM.
  • Jedan vodič ide na grupu do max 8 ljudi.

PREPORUKE ZA POSJETITELJE:

– obvezno ponijeti duboku obuću koja štiti gležnjeve (gojzerice).
– obvezno ponijeti stvari koje će vas zaštiti od pogoršanja vremena (kabanica, jakna i sl.).
– obvezno ponijeti ruksak s dovoljno hrane i vode koja će se koristiti sve do povratka na početnu točku (minimalno 2 L vode po osobi).
– ne pouzdavati se u mobilni signal, dobro proučiti put kojim ćete se kretati. Imati kartu Parka prirode Blidinje je poželjno, ali trebalo bi zapamtiti glavne stvari poput križanja staza jer bi moglo biti od pomoći.
– na lakše pješačke ture uvijek je najbolje ići ranije da se na vrijeme i prije mraka može završiti tura (takav pristup donosi više vremena za razgledanje krajolika, za uživanje u prirodi i laganiji tempo kojim se smanjuje rizik za ozljede).
– ture u kojima se dočekuje zalazak sunca podrazumijevaju povratak do polazne točke po sumraku pa se na takve ture mora ponijeti svjetiljka (jedna svjetiljka po osobi).
– obvezno se zaštiti od sunca (krema, kapa, sunčane naočale).