KOŠARICA BLIDINJSKIH PROIZVODA

Park prirode Blidinje je nepresušni izvor resursa za stvaranje prekrasnih proizvoda. Dugogodišnje iskustvo i rad lokalnih proizvođača, njegovanje tradicije i kvalitete, priroda koja od sebe daje samo najbolje i najvrijednije – iznjedrila je neke od najautohtonijih i najprepoznatljivijih proizvoda na tržištu Hercegovine, ali i cijele regije.

Svaki od pomno biranih proizvoda, na čijim su recepturama radile brojne generacije ovdašnjih obitelji još od davnina, donosi vam dašak Blidinja, bez obzira gdje se nalazili.

Posebnost i unikatnost svakog pojedinog proizvoda, leži u činjenici da su marljive ruke naših lokalnih proizvođača u svaki utkale ljubav, tradiciju i znanje.

Borovača

Preradom plodova endemskoga bora munike, iz njegova najvećega staništa u Europi, dobiveno je ovo za Blidinje karakteristično piće zanimljivoga i nezaboravnoga okusa. U rano proljeće brižne ruke berača, biraju najfinije vrhove borova pune ljekovite peludi koje potom potapaju u domaću lozovaču uz dodatak posebnog zaslađivača. Pripravak kao takav 40 dana stoji na sunčevoj svjetlosti kako bi borovi pupoljci ispustili u lozovaču svoju aromu i pelud. Konačan produkt je čašica zdravlja i zadovoljstva na vašem stolu.

Džem

Ovaj proizvod donosi na vaš stol svježinu prirode u tegli punoj okusa kao prirodan i ukusan izbor za vaš obiteljski stol. Spravljen s pažnjom i stručnošću naših proizvođača, sadrži jedan potpuno novi doživljaj ovakve vrste proizvoda, s ciljem da na vašu trpezu prenesemo okuse Blidinja.

Planinski čaj

Od biranoga ljekovitog bilja s planinskih livada na preko 1200 m n/v, brižno je spravljen čaj čija će jedinstvena kombinacija mirisa i okusa unijeti u vaš dom dašak Blidinja. Šalica čistog zdravlja jednako će vas okrijepiti u svako godišnje doba, i dati vašem organizmu potrebnu dozu energije.

Sirup od islandskog lišaja

Kao jedan od najvažnijih biljnih preparata za liječenje kašlja i ostalih bolesti respiratornog sustava, želučanih tegoba, te slabog imuniteta; posebno se ističe ovaj sirup. On kao prirodni lijek jedna je od stvari koju bi svatko trebao imati u svojoj kućnoj ljekarni, a specifičan proces obrade ove biljke kojoj je idealno stanište upravo planinsko područje Blidinja, daje mu još posebniju aromu i čar. Kao takav izuzetno dobro i dokazano djeluje pri liječenju i ublažavanju gore navedenih tegoba.

Balzam od ljekovitih blidinjskih trava

Iz netaknute prirode, visoko u planinama prikupljene su ljekovite trave čiju vam mješavinu donosimo u obliku posebno spravljenog balzama čija će djelotvorna svojstva pozitivno utjecati na vašu kožu i na prirodan način joj vratiti sjaj i mekoću. Balzam blagotvorno djeluje i na bolove u mišićno-koštanom sustavu, te potpomaže kod zacjeljivanja rana, opekotina, modrica i slično.

Ljekoviti pripravak od borovih iglica u obliku meda

Ukoliko imate problema s bronhitisom, astmom, respiratornim sustavom ili pak imunitetom, onda je ovaj proizvod idealan za vas. Spravljen od ljekovitih borovih iglica koje se beru samo tijekom 10 dana u cijeloj godini u posebnom razdoblju oprašivanja bora, predstavlja jedan od najposebnijih i najljekovitijih proizvoda u Parku prirode Blidinje. Rezultat je dugotrajnog i iscrpnog rada na recepturi i proizvodnji , a njegov učinak blagotvorno će djelovati na cijeli vaš organizam.

Raženo brašno

Obilje vlakana, te bogatstvo kalcija i željeza čini izuzetno visoku prehrambenu vrijednost ovog proizvoda koji je poznat po svojoj specifičnoj tamnoj boji i snažnom okusu te predstavlja veliku posebnost u spravljanju kruha i drugih peciva budući da im daje puniji okus i produženu svježinu. Posebnost ovog brašna leži u činjenici da svaki dio procesa njegovog dozrijevanja prolazi kroz različite prirodne vremenske uvjete koje nam nameće planina, a krajnji pečat njegovom okusu i aromi daje prerada na tradicionalnom kamenom mlinu kakav su koristili naši stari.

Sir iz mijeha

Jedan od najstarijih i najljepših primjera sinergije između ljudi i životinja, između prirode i čovjeka je upravo sir. Lokalna proizvodnja je temeljena na uzgoju životinja koje borave na čistim planinskim pašnjacima, koji obiluju brojnim ljekovitim i endemskim biljkama. Od davnina planinski pastiri na Blidinju njeguju tradiciju proizvodnje karakterističnog planinskog proizvoda – sira iz mijeha. Rađen od ovčijeg ili kravljeg mlijeka, sazrijeva u mješinama od ovčije kože i predstavlja odličan sustav za čuvanje i transport ovog lako kvarljivog proizvoda. Ovakav tip sira je nemoguće proizvoditi industrijski što mu daje još veću posebnost. Sir iz mijeha najbolje predstavlja mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva.