aranzmani-jednodnevni-izlet

Turistički obilasci PP Blidinje

TURISTIČKI OBILAZAK PARKA PRIRODE BLIDINJE: BLIDINJSKO JEZERO – MASNA LUKA – PEĆINA MIJATA TOMIĆA – NEKROPOLA STEĆAKA DUGO POLJE – GROB DIVE GRABOVČEVE NA KEDŽARI – SKI CENTAR

Park Prirode Blidinje dom je velikom bogatstvu prirodnih i kulturnih dobara, te mjesto mnogobrojnih zanimljivih priča i legendi. Očaravajući krajolici cijelog parka već godinama privlače turiste iz svih krajeva svijeta a oni, zaneseni prizorima sa blidinjskih prostranstava natrag u svijet šalju neke od najljepših fotografija koje se u ovom dijelu Europe mogu napraviti.

Jeste li znali da je Park Prirode Blidinje dom najvećem planinskom jezeru u cijeloj BiH te u isto vrijeme i još jednom, manjem, koje slovi za jezero na najvišoj nadmorskoj visini u cijeloj državi? Ili da se u Parku nalazi najviša litica na cijelom Balkanu?

Mnoge činjenice ovaj park prirode svrstavaju među najbolje od najboljih, pa tako i Kanjon Dive Grabovice čija je dubina od 1800m jednaka dubini Grand Canyona. Da bi se cijelo područje obišlo i da bi se posjetitelji nauživali svega što Park Prirode Blidinje nudi potrebno je dosta vremena, ali pozicija najljepših njegovih dijelova je takva da se svi oni mogu obići za otprilike 2 sata. Baš tamo, do najljepših dijelova ovog parka vas mi vodimo kroz pustolovinu koja vremenski traje 120 minuta, ali ćete ju pamtiti čitav život, a naposljeku, mi smo sigurni, i željeti doživjeti iznova.

Kroz otprilike 2 sata avanture pored nekih od najzanimljivijih i najznačajnijih točaka u našem parku prirode, imat ćete priliku upoznati se sa intrigantnom poviješću ovoga kraja te u isto vrijeme njegovom iznimnom ljepotom.

Ovaj turistički obilazak je jedinstven po tome što, uz putovanje prelijepom prirodom i njenim krajolicima, u isto vrijeme putujete i preko 500 godina kroz povijest ovog kraja.

Prva takva točka, a ujedno i sastajalište s vodičem, jest samo jezero Blidinje, po kojem je naš Park Prirode i dobio ime. Vodič će vas pobliže upoznati ne samo s činjenicama o jezeru, već i o pričama i legendama vezanim za njegovo nastajanje. Šum uzburkane planinske vode se uvijek odlično stopi sa legendama iz prošlih blidinjskih vremena te u savršenom skladu pruža najbolje iskustvo boravka pored Blidinjskog Jezera. Gore iznad vode, vrh Čvrsnice nazvan imenom Jelinak će mamiti da baš tu pored jezera, sa njim u pozadini, napravite najljepšu blidinjsku fotografiju.

Potom se ide u Masnu Luku i u posjet crkvi i samostanu Sv. Ilije Gromovnika, gdje se mogu posjetiti i dvije zanimljive umjetničke galerije. Masna Luka je također poznata po svojim izvorima pitke vode, među kojima je najpoznatije vrelo Jasle koje ćemo posjetiti, te kao i jedno od najvećih staništa endemskog bora Munike. Ovo mjesto se nalazi u zagrljaju tri prelijepa vrha Čvrsnice. To su Lisac, Jabuka i Crveni Kuk čije će visine cijeli vaš prolazak Masnom Lukom uljepšavati na najbolji mogući način. Viši vrhovi Čvrsnice iznad njih će izgledati kao da ste negdje ispod Himalaja.

Izlaskom iz Masne Luke na Dugo Polje, imate prilike i malo se udaljiti od vozila te prošetati podno padina Vran Planine hvatajući svjež planinski zrak. Kroz tu šetnju, vodič će vas odvesti do pećine Mijata Tomića te vas tamo upoznati sa hajducima, ljudima koji su uvelike obilježili ovaj kraj, a po uzoru na njih je restoran Hajdučke Vrleti, koji je u blizini pećine i dobio ime.

Iduća postaja nas vodi malo dalje u prošlost. Točnije do Nekropole stećaka Dugo Polje. To su srednjovjekovni nadgrobni spomenici tipični za ovo podneblje. Ovih 150, koji u Dugom Polju stoje već stoljećima, se od 2016. nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine te predstavljaju idealan lokalitet za pobliže upoznavanje s pričom o ovim nijemim svjedocima srednjovjekovne povijesti ovoga područja.

Nakon toga, putovanje kroz povijest ne završava, već se ono nastavlja, samo par kilometara dalje, gdje idemo u posjet grobu Dive Grabovčeve na Kedžari. Diva Grabovčeva, djevojka koja je svoju tužnu sudbinu doživjela baš na ovom mjestu je ubijena krajem 17. stoljeća jer se odbijala udati za lokalnog bega čiji je, tada turski narod harao, pljačkao i mučio kršćanski puk na ovom području Balkana. Diva Grabovčeva i dan danas predstavlja simbol otpora prema sili, nepravdi i okupatoru, te u isto vrijeme pokazuje koliko je vjera pomogla ovdašnjem narodu da kroz stoljeća očuva svoj identitet i da zlatnim slovima ispiše svoju bogatu povijest.
Cjelokupna njezina priča je fascinantna, a vaš vodič će se pobrinuti da vas pobliže upozna s njom.

Naposljetku, povratkom iz povijesti u sadašnjost, posjećujemo Ski Centar Risovac, skijaški kompleks izgrađen na padinama Čvrsnice, koji čini srce zimske turističke ponude Parka prirode Blidinje. Ovdje imamo priliku bolje se upoznati s radom i značajem Ski centra te nam se sa ovog mjesta pruža sjajan pogled. Ovdje i završavamo ovaj obilazak te se vodič pozdravlja s vama i ostavlja vas da i dalje uživate u očaravajućem krajoliku koji će vas kroz cvrkut ptica, priču krošnji stoljetnih šuma i laganim planinskim povjetarcem, pozvati da ostanete duže, ili da dođete njemu u susret, ponovno!

 

 

INFO

  • Cijena obilaska: 100 KM
  • U cijenu je uključen: turistički vodič za područje Parka Prirode Blidinje za vrijeme trajanja programa